Home
Mijn Cavaliers
Nakomelingen
In Memomoriam
Film + Fotoalbum
Fotogalerij
Nieuws
Puppy Nieuws
Creche
Gezondheid
Links
Contact
Gastenboek
Fun en Gamesdivider

Syringomyelia

Syringomyelia is één van de aandoeningen die bij de Cavalier King Charles Spaniel kan voorkomen. In de volksmond wordt dit ook wel de krabziekte genoemd, omdat krabben in de lucht één van de verschijnselen is. Pas sinds enkele jaren is bekend geworden dat deze afwijking al heel veel jaren in het ras zit, alleen vroeger wist men niet wat het was. Vele cavaliers uit het verleden kregen een diagnose als allergie of nekhernia toegeschreven, terwijl daar niet echt bewijs voor was, maar de dierenartsen waren toen nog niet bekend met Syringomyelia. Tegenwoordig zijn al vele dierenartsen op de hoogte gebracht van deze aandoening.

Enkele jaren geleden werd bekend dat deze aandoening een probleem aan het worden is binnen ons ras. Ik heb toen besloten om mijn cavaliertjes te testen op deze aandoening. Alleen d.m.v. MRI kan men een diagnose krijgen. Door te scannen kun je een verantwoorde combinatie maken, maar garanties heb je helaas niet. De vererving is heel ingewikkeld. Twee mri-vrije ouderdieren kunnen toch weer lijders geven, maar ook 2 lijders kunnen een mri-vrije geven, alleen komt dat niet zoveel voor.

Een fokker die scant kan dus ook nooit de garantie geven dat u een syringomyelia vrije pup koopt, omdat toevallig de ouderdieren vrij zijn. Wel is vanzelfsprekend de kans erop groter dan dat u uit 2 ongescande ouderdieren een pup koopt, daar ca. 60 tot 70 % van alle tot nu toe gescande cavaliertjes in binnen- en buitenland niet mri-vrij blijken te zijn. Van deze ruim 60% heeft slechts een heel klein percentage ook werkelijk lichamelijke klachten. Aan ons fokkers de taak om te voorkomen dat dit percentage de komende jaren gaat groeien. Gelukkig wordt het groepje fokkers wat hieraan doelgericht mee werkt steeds iets groter.

Clare Rusbridge is onlangs gepromoveerd in Utrecht. Zij doet al jaren onderzoek naar deze afwijking en zij bekijkt ook de cd-roms van de mri-scans en geeft hierbij een gradatie. Aan de hand van deze gradaties kun je vervolgens bewuste combinaties maken met als doel deze afwijking te verminderen in het ras. Omdat syringomyelia niet het enige probleem is waar wij fokkers mee te maken hebben, zijn wij genoodzaakt om soms ook met niet mri-vrije ouderdieren te fokken. We moeten ook rekening houden met het feit dat sommige cavaliers misschien niet mri-vrij zijn, maar bijv. wel een super goede uitslag hebben gekregen van de hartdoppler, waardoor zo'n hond toch waardevol is voor de fokkerij. Vanzelfsprekend proberen wij deze dan wel te kruisen met een mri-vrije partner.

Wat is nu precies syringomyelia? Hieronder beknopt een uitleg van deze aandoening, overgenomen van de site Cavalier King Charles Gilde.

Syringomyelia is een vaak voorkomende aandoening bij Cavalier King Charles Spaniels. Het probleem ontstaat door een in aanleg te klein achterhoofdsbeen en daardoor een te klein achterhoofdsgat. Dit heet de Chiari malformatie of misvorming. Dit betekent dat de schedelholte achter in de kop te klein is en dat de vloeistof die hersenen en ruggenmerg omspoelt niet vrij kan circuleren. Deze vloeistof wordt in het ruggenmerg geperst waardoor een holte ontstaat en dit wordt syringomyelie genoemd.

De holtevorming in het ruggenmerg veroorzaakt beschadigingen waardoor typische verschijnselen ontstaan. Het meest voorkomend is krabben aan één kant, maar het kan beiderzijds voorkomen. Er zijn hierbij geen afwijkingen aan huid of oor. Aangedane honden zijn tevens gevoelig aan kop, nek en voorpoten en gillen vaak van de pijn zonder duidelijke reden. De pijn kan samenhangen met de houding van de kop en sommige honden eten en slapen bij voorkeur met de kop omhoog. Sommige ernstig aangedane jonge honden ontwikkelen een nek skiliose, dit is een kronkel in de ruggengraat. Tenslotte krijgen ernstig aangedane honden een waggelende gang met de achterpoten en of zwakte van de voorpoten. Doofheid komt ook voor en wordt veroorzaakt door vloeistof in het middenoor.

Beide sexen en alle kleurtypes zijn aangedaan. De verschijnselen ontstaan meestal vanaf de leeftijd van een halfjaar. Veel honden leiden een relatief normaal leven, maar sommige honden verslechteren toenemend en worden rond middelbare leeftijd geëuthaniseerd. Er bestaan dus duidelijk verschillende graden van ernst van de aandoening. Bij andere rassen komt de aandoening soms ook voor, zoals o.a. bij King Charles Spaniels, Yorkshire terriers en Malteser terriers.

De enig zekere manier om de diagnose syringomyelie en misvorming van het achterhoofdsgat vast te stellen, is door middel van een MRI scan. MRI is Magnetic Resonance Imaging.

Tenslotte: De aandoening is erfelijk, maar verloopt niet via de simpele vererving. Meerdere genen spelen waarschijnlijk een rol. Verder DNA onderzoek is nodig om de betrokken genen vast te stellen.

W.K. van den Meer
Gepensioneerd neuroloog
Hoogeveen, 30 november 2004


Indien u meer informatie wenst over de mri-scan bij honden dan kunt u contact opnemen met Eric Noorman, Dierenarts Dierenkliniek Den Heuvel te Best, tel. 0499-374205. of klik hieronder op het logo :

dierenkliniek den Heuvel

U kunt ook bij hem terecht over informatie betreffende medicijnen die de klachten/symptomen van syringomyelia wat kunnen verlichten. Bij deze kliniek kunt u uw hond tegen gereduceerd tarief laten onderzoeken op syringomyelia d.m.v. een mri-scan met een officiële uitslag van Clare Rusbridge uit Engeland.

De prijs voor een MRI scan is 255 Euro plus 50 Euro voor het opsturen van de scan voor de uitslag.
U kunt uw hond op afspraak, op elke gewenste dag/tijdstip laten scannen. U mag er gedurende het onderzoek bij blijven zitten. Gedurende de scan wordt alles aan u uitgelegd en al uw vragen worden beantwoord.


MRI scan Nina

Nina onder de MRI-scanOok hier kunt u voor een MRI scan terecht :

logo drachten

U kunt hier dagelijks terecht na een telefonische afspraak en  uw cavalier tegen een gereduceerd tarief laten   onderzoeken op syringomyelia d.m.v. een MRI scan met een officiële uitslag van Clare Rusbridge uit Engeland.

De prijs voor een MRI scan bij 1 cavalier is 375 Euro, bij 2 cavaliers 350 Euro per cavalier,
bij 3 cavaliers 325 Euro per cavalier en bij 4 of meer 300 Euro per cavalier,
ook hier komt er per hond 50 Euro bij voor het opsturen van de scan voor de uitslag.logo drachten

Hier (Dordrecht) kunt u iedere donderdag terecht na tel. afspraak.

De prijs voor een MRI scan is 250 Euro inclusief bloedafname, plus 50 Euro voor het opsturen van de scan voor de uitslag.Gedeelten van de tekst met toestemming overgenomen van de website van Natasja Moonen,
Kennel of An Excellent Choice.

 

Fokadvies schema 2012

Voor meer informatie over syringomyelia, klik op onderstaande banners :

fokadvies   infotheek syringomyelia