Home
Mijn Cavaliers
Nakomelingen
In Memomoriam
Film + Fotoalbum
Fotogalerij
Nieuws
Puppy Nieuws
Creche
Gezondheid
Links
Contact
Gastenboek
Fun en Gamesdivider

Algemene informatie over de gezondheid

Het ras Cavalier King Charles Spaniel heeft net als alle andere rassen een paar rasgebonden problemen wat betreft de gezondheid. Het is daarom heel belangrijk dat een fokker zijn fokmateriaal test op erfelijke afwijkingen die binnen het ras voorkomen. Afwijkingen die in het ras voorkomen zijn : hartafwijkingen, patella-luxatie, oogafwijkingen en syringomyelia.

Ik laat mijn cavaliertjes met regelmaat testen op alle bovenstaande afwijkingen, zodat ik door middel van de uitslagen verantwoorde combinaties kan maken, met als doel de gezondheid van de cavalier te verbeteren.

Hoewel een fokker nog zo zijn of haar best doet, blijft een hond een levend wezen en als fokker heb je niet alles in de hand, je kunt alleen je best doen. U kunt ook uw best doen om het ras te verbeteren, simpelweg door een pup te kopen met stamboom en bij een erkende fokker, die lid is van de rasvereniging en die al zijn of haar cavaliertjes test op bovenstaande erfelijke afwijkingen en ook niet moeilijk doet indien u de gezondheidsuitslagen in wilt zien. Alleen op die manier stimuleert u alle fokkers ook te gaan testen, wat erg belangrijk is voor de toekomst van de cavalier.

U moet nu niet denken als u het bovenstaande gelezen hebt, dat een cavalier een ongezond hondje is met veel problemen. Maar het is de taak aan ons als fokker, om te voorkomen dat problemen verergeren binnen een ras en het is aan ons, om evt. aanwezige problemen proberen te voorkomen dan wel te verbeteren. Dit is ook het doel van de rasvereniging De Cavalier Club Nederland, het instandhouden en verbeteren van dit geweldige ras "De Cavalier King Charles Spaniel."

De Raad van Beheer is al verscheidene jaren bezig een fokbeleid te ontwikkelen, waardoor fokkers meer verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. Zij werken samen met de verschillende rasverenigingen met als doel de gezondheid, het gedrag en het welzijn van onze honden in Nederland te verbeteren.

Elke rasvereniging kan ook zelf regels opstellen betreffende het fokken van een ras. Dit wordt ook wel het rasspecifieke fokreglement genoemd. Nadat de Cavalier Club Nederland verscheidene jaren is bezig geweest een soortgelijk fokreglement van de grond te krijgen, is er sinds 1 juli 2008 nu een heus fokreglement, waar een ieder die lid is van de Cavalier Club Nederland, zich aan moet houden.

In 1996 is er een enquête gehouden in samenwerking met de Hirschfeld Stichting. Dit heeft vele interessante informatie opgeleverd. Ook is hieruit op te maken dat de Cavalier over het algemeen een gezonde en sportieve huisgenoot is, met een heerlijk karakter. Helaas komt ook een erfelijke afwijking wel eens voor, zoals bij elk ras.

Het aantal fokkers van de Cavalier is de laatste jaren met grote sprongen gegroeid. De Cavalier is in korte tijd een erg populair ras geworden. Helaas nemen niet alle fokkers het zo nauw met de gezondheid van ons ras, waardoor het ras een minder goede naam op het gebied van de gezondheid heeft gekregen. Veel stamboomloze cavaliers of puppen die daarvoor door moeten gaan, werden en worden geïmporteerd uit de Oostbloklanden. Het tv-programma Radar heeft er al meerdere malen uitgebreid aandacht aan besteed en ook vele potentiële puppykopers gewaarschuwd voor dit soort praktijken.

Koop daarom nooit een pup bij een puppyfarm of handelaar. Durf rustig te vragen aan een fokker op welke manier hij of zij bezig is met het houden van en fokken van de Cavalier. Een goede fokker vertelt u hier graag over en raakt meestal ook niet snel uitgekletst over zijn of haar ras. Zij staan klaar om uw vragen te beantwoorden, nu, maar ook in de toekomst.

Waarom is die stamboom nu eigenlijk zo belangrijk, want ik doe er toch niets mee?
Vele puppykopers menen ten onrechte geen stamboom nodig te hebben voor hun nieuwe huisgenoot, want ze zijn immers toch niet van plan om te gaan fokken of showen. En die stamboom verdwijnt toch in de kast. Ze willen gewoon een leuke huisgenoot.
Dat opent alle deuren voor de malafide hondenhandelaren. In tegenstelling tot de serieuze fokker hebben zij wel veel te verbergen; ongecontroleerde fokkerij met slecht verzorgde, zieke en ongezonde ouderdieren. Dit gebeurt veelal in het Oostblok, waardoor u hiervan niets te zien krijgt. De vaak veel te jonge, niet ingeënte en zieke pups worden met bosjes aangeboden op internet of ze belanden op een puppyfarm.

Radar berichte onlangs dat ca. 40% van de pups onderweg vanuit het Oostblok overlijdt. Hoe het de puppykoper met een vaak uit medelijden gekocht pupje vergaat, laat zich raden, geen garantie, een hoge dierenartsrekening en veel verdriet. De laatste jaren wordt hier op tv steeds meer voor gewaarschuwd. Radar heeft hier al meerdere malen aandacht aan besteed en heeft verschrikkelijke beelden op tv getoond, om de mensen wakker te schudden. De ouderdieren die veelal in deze landen gebruikt worden, leven vaak onder slechte omstandigheden en de teefjes worden elke loopsheid gedekt. De pups die geboren worden, worden ook niet ontwormd, ingeënt en gecontroleerd door een dierenarts.

Op de site van de dierenbescherming staan vele adressen genoemd, waar u beter niets kunt kopen en waar u beter ook niet kunt gaan kijken. Deze mensen zeggen vaak dat zij niet aan stambomen doen, want dat kost teveel geld. Complete onzin. De kosten van een rashond zitten hem echt niet in de stamboom. De stamboom is voor u o.a een bevestiging dat u een raszuivere cavalier koopt. Hoe meer puppykopers weigeren een stamboomloze pup aan te schaffen hoe eerder de hondenhandel op zijn gat gaat, want geen klanten betekent geen handel.

Waarom kost een rashond nou zoveel meer dan een stamboomloze hond? Dit zit hem dus niet in de stamboom. Een rashond van welk ras dan ook kost nou eenmaal meer, want een fokker investeert veel meer in zijn ras. Deze koopt goede fokdieren in binnen en buitenland, reist stad en land af om een bepaalde dekreu te gebruiken, loopt tentoonstellingen, doet alle noodzakelijke gezondheidstesten, zijn lid van een rasvereniging, geven alleen het beste voer, verzorging en huisvesting aan hun honden. Verder ben je als fokker indien je meer dan 4 nestjes op jaarbasis fokt, automatisch in de ogen van de wet bedrijfsmatig bezig, waardoor je 19 % btw af moet dragen over elke pup die verkocht wordt.

In Nederland liggen de prijzen van een raszuivere pup van alle rassen gemiddeld tussen de 800 en 1200 euro. Dit lijkt heel veel, maar als een fokker daar alle onkosten vanaf haalt, blijft er niet veel over. En wat er over blijft, wordt apart gezet op een hondenrekening. Het geld wat daar evt. op staat wordt in de toekomst gebruikt om te showen, verzorging, dekgelden dierenarts kosten, benzine voor het vele heen en weer rijden, jonge honden te testen op erfelijke gebreken, zodat alleen met de beste honden gefokt gaat worden.
Ik fok puur uit liefhebberij zoals de meeste fokkers, met voor mij als belangrijkste doelstelling het ras te verbeteren. Het uiterlijk van de cavalier is zeker belangrijk, maar gezondheid komt voorop.
Daar doe ik mijn uiterste best voor en hoop dat ik hierdoor m'n steentje bij kan dragen voor dit bijzondere ras, "DE CAVALIER KING CHARLES SPANIEL".

Met toestemming overgenomen en aangepast naar
eigen idee van de website van Natasja Moonen,
Kennel of An Excellent Choice.